fbpx

Maurits Vande Reyde's Standpunten

Maurits Vande Reyde zetelt in het Vlaams Parlement om Vlaanderen een warme en innovatieve regio te maken, die toegankelijk is voor iedereen.

Waarom op mij stemmen bij de volgende verkiezingen?

  • Eindeloze politieke beloftes en ruzies zijn niet voor mij.
  • Ik concentreer me in de politiek op mijn belangrijkste thema: openbare plaatsen toegankelijk maken voor iedereen, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking, kinderwagen of tijdelijke blessure. Lees er hier meer over.
  • Ik deed de voorbije jaren meer dan 2.000 huisbezoeken om te horen wat er echt leeft. Ik blijf dat nu ook na de verkiezingen doen.

Hey,

Ik ben Maurits. Van 2015 tot 2017 was ik nationaal jongerenvoorzitter van Open Vld. Ik heb daar geleerd wat goed is aan de politiek en wat er echt veel beter kan. Nu is het tijd voor actie.

Daarom was ik op 14 oktober 2018 kandidaat bij de verkiezingen en werd ik verkozen tot Vlaams Parlementslid. 

Ik ben niet de man van duizenden politieke beloftes. Dingen echt veranderen, dat is voor mij moderne politiek. Veel beter dan alleen maar ruzie maken, toch?

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid: Belangrijk voor iedereen

Als je met een kinderwagen of rolstoel door onze dorpen en steden wandelt merk je het snel: heel veel pleinen, stations, gebouwen en andere openbare plaatsen zijn moeilijk toegankelijk.

Voor een grote groep mensen is dat een dagelijks probleem. Mensen met een beperking bijvoorbeeld. Ouders met een buggy. Mensen die minder mobiel zijn of gewoon een tijdelijke blessure hebben. Voor hen zijn er elke dag hinderpalen. Op de stoep, in gebouwen of stations.

Niet alleen voor mensen die moeilijker kunnen stappen trouwens. Meer dan 25% van de bevolking heeft ergens een eigenschap die afwijkt van de norm: iets minder goed kunnen zien, horen of meer gevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Toegankelijkheid draait dus om dingen te ontwerpen zodat ze voor iedereen geschikt zijn.

Ik vind het belangrijk dat iedereen de vrijheid heeft om te gaan en staan waar hij wil. Zo maakt iedereen pas echt deel uit van onze samenleving. Voorbeelden in het buitenland tonen dat het kan. Daar wil ik dus voor zorgen.

Een universeel ontwerp

Hoe kunnen we dat doen? Universeel ontwerp.

Universal Design (universeel ontwerpen) betekent eigenlijk gewoon dit: goed nadenken over hoe we onze openbare gebouwen en openbare plaatsen ontwerpen, zodat iedereen ze kan gebruiken.

Dat begint dus bij de ontwerpfase. Als de overheid bijvoorbeeld een plein renoveert, moet het erop letten dat het toegankelijk is voor iedereen. Zo zijn er achteraf ook geen dure aanpassingen nodig. En als je het voor één groep toegankelijk maakt (bijvoorbeeld: voor rolstoelgebruikers) is het meteen toegankelijk voor een hele grote groep andere mensen (bijvoorbeeld mensen met een kinderweg, stelten, etc.).

Het gaat over vrijheid. Een omgeving maken die niemand beperkingen oplegt. Dat is het uiteindelijke doel van Universeel Ontwerp. Dat is geeft vrijheid aan een grote groep mensen. Iedereen kan een gebruiksvriendelijke, veilige en comfortabele leefomgeving gebruiken.

De overheid heeft daar een grote rol in te spelen. Want het zijn gemeentebesturen die wegen, pleinen en parken aanleggen.

Ik wil dat bij ons laten indringen. In mijn gemeente Diest en via de provincie Vlaams-Brabant. Zodat iedereen kan gaan en staan waar hij of zij wil.

Ethische hackers

De overheid moet ethische hackers inzetten om onze cyberveiligheid te verbeteren!

Een goed cyberveiligheidsbeleid is van levensbelang. De data van onze burgers en de systemen van onze bedrijven moeten veilig zijn van cyberaanvallen. Daarom pleit ik ervoor dat we ethische hackers inzetten om onze cyberveiligheid te verbeteren. 

Deze ethische hackers zijn computerspecialisten die beveiligingssystemen testen, met als doel lekken op te sporen en te melden. Hierover bestaat al een juridisch kader. Het Centrum voor Cyberveiligheid heeft een leidraad opgesteld die lokale besturen op hun website kunnen plaatsen, zodat de ethische hackers aan de slag kunnen zonder risico op vervolging.

Alleen wordt dit nu nog te weinig gebruikt en hier zou verandering in moeten komen. Ik zal hier verder voor pleiten. Voor onze burgers werk ik aan een veilige cyberspace.

Mensen met een beperking

Komt Binnenkort - Aanpassingen

15.000 mensen met een beperking staan op een wachtlijst

Enkele jaren geleden is de ondersteuning voor mensen met een beperking ingrijpend veranderd. In plaats van dat het geld naar zorginstellingen gaat, krijgen mensen het nu rechtstreeks. Persoonsgebonden budgetten heet dat. Zo kunnen mensen zelf kiezen welke zorg ze het best gebruiken.

Die verandering is een zeer goede zaak geweest. Het systeem kan echter nog veel beter. Te veel mensen moeten nu nog wachten op een budget. Er zijn te weinig middelen. De komende jaren is er extra geld voor nodig. Mijn partij is de enige die daar een concreet cijfer op durft te plakken: 360 miljoen euro, gespreid over vijf jaar. Dat is perfect haalbaar binnen de huidige middelen. Er zijn daar nergens belastingsverhogingen of besparingen vor nodig.

Een tweede element is het administratief doolhof dat mensen moeten doorlopen. Het budget moet veel eenvoudiger toegekend worden. Nu raken mensen wanhopig van de vele instanties die ze moeten aflopen. Anno 2019 kan dat veel beter. Bepaalde rechten worden al automatisch toegekend. We moeten het systeem verder monderniseren, zodat iedereen er simpel aan uit kan.

Democratie werkt alleen maar door mensen zoals jij!

Hoe kan jij helpen?

Wil je jouw verhaal delen? Heb je hulp nodig? Of wil je misschien stage bij mij doen. Laat mij het dan zeker weten!