fbpx

Ik ben Maurits. Zeg maar Mau.

Jouw Vlaams parlementslid en schepen in Diest.

Wie ben ik?

Ik groeide op in een gezin met drie broers en zeven zussen. Al van jongs af aan had hij erg veel aandacht voor het belang van gelijkwaardige startkansen in het leven. Welke weg je daarna volgt, is aan iedereen om zelf te kiezen. Niemand moet jou zeggen hoe je moet leven, studeren, werken, liefhebben, trouwen of sterven. Eigen keuzes maken en daarvoor verantwoordelijkheid nemen zijn de basis van zijn politiek denkbeeld.

Zowel in het Vlaams Parlement als in Diest (waar hij schepen is), zet Maurits zich dagelijks in voor toegankelijkheid, steun voor mensen met een beperking, lage belastingen, technologie en een goed werkende overheid. Zijn strijd voor een mensen met een beperking komt voort uit ervaringen bij een eigen familielid.

In 2018 nam Maurits voor de eerste keer deel aan lokale verkiezingen, met succes. Hij werd meteen verkozen tot schepen in Diest. Enkele maanden later, in mei 2019, stond hij op de lijst voor het Vlaams Parlement en ook hier werd hij onmiddellijk verkozen. 

Mijn visie op politiek

Politiek is geweldig. Je kan er echt dingen mee veranderen. Een verschil maken voor vele mensen, de dingen voor hen beter maken. Althans in theorie, want dat is iets wat vandaag nog te weinig gebeurt.

Veel politieke discussies gaan nergens heen. Er is te veel conflict. Er is een gebrek aan visie, leiderschap en oplossingen.

Politici moeten zich meer concentreren op inhoud in plaats van ruzie maken. We hebben voor een klein land enorm veel regeringen en politici. Die geven veel te weinig waar voor hun geld. Het kan en het moet efficiënter.

Ik vind dat politici zich daarom moeten concentreren op één thema. En in dat thema echt dingen probeert te veranderen. Dat is voor mij de moderne manier om aan politiek te doen.

Onze Vlaamse ondernemers opnieuw volop steunen

Op de boot van Gert Late Night

De basis van mijn politiek: vrijheid.

Ik ben lid van de liberale partij Open Vld. Dat komt omdat ik vrijheid belangrijk vind. Iedereen moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij met zijn leven, lichaam en talenten wil doen. Zolang je daar anderen niet mee schaadt uiteraard.

Het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen die vrijheid krijgt. Dat houdt een constante evenwichtsoefening in. Enerzijds moeten politici vooral niet te veel verbieden of betuttelen. Anderzijds moeten ze wel ingrijpen om ervoor te zorgen dat iedereen van vrijheid kan genieten.  Dit is wat de filosoof Isha Berlin omschreef als “positieve en negatieve vrijheid”. 

Daarin past ook het thema waar ik politiek iets in wil veranderen: toegangelijke plaatsen voor iedereen. De obstakels op pleinen, stations, gebouwen en andere plaatsen hinderen momenteel een grote groep mensen. Ze beperken hen in hun vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Uit ervaring met iemand uit mijn familie weet ik hoe ver die beperking in vrijheid gaat. Daar wil ik dus iets aan doen.

Jongeren in de politiek

Van oktober 2015 tot december 2017 was ik nationaal voorzitter van Jong VLD. Een geweldige periode waarin ik enorm veel geleerd heb en echt heb kunnen ontdekken welke dingen ik beter wil maken in de politiek.

Ik moedig iedere jongeren dan ook aan om politiek engagement op te nemen, in welke partij dan ook. Jongeren zijn echt nodig voor een moderne politiek.

Democratie werkt alleen maar door mensen zoals jij

Hoe kan jij helpen?

Wil je jouw verhaal delen? Heb je hulp nodig? Of wil je misschien stage bij mij doen. Laat mij het dan zeker weten!