fbpx

Maak kennis met
Maurits "Mau" Vande Reyde

Vlaams Parlementslid voor een samenleving waar iedereen zijn ding kan doen.

Wie is Maurits?

Maurits groeide op in familie met drie broers en zeven zussen. Al vanaf jonge leeftijd voelde hij het belang van gelijkwaardige startkansen in het leven. Welke weg je daarna volgt, is aan iedereen om zelf te kiezen. Niemand moet jou zeggen hoe je moet leven, studeren, werken, liefhebben, trouwen of sterven. Eigen keuzes maken en daarvoor verantwoordelijkheid nemen is de basis van zijn politiek denbeeld.

In Diest en het Vlaams Parlement is Maurits bezig met toegankelijkheid, steun voor mensen met een beperking, lage belastingen, technologie en een goed werkende overheid. Zijn strijd voor een mensen met een beperking komt voort uit ervaringen bij een eigen familielid.

In 2018 nam Maurits voor de eerste keer deel aan lokale verkiezingen. Hij werd meteen verkozen tot schepen in Diest. Ook bij zijn eerste deelname aan de Vlaamse verkiezingen in 2019, werd Maurits meteen verkozen als Vlaams Parlementslid.

  

 

Mijn visie op politiek

Ik vind politiek iets geweldig. Je kan er echt dingen mee veranderen. Beter maken voor veel mensen. Helaas gebeurt dat nu te weinig.

Veel politieke discussies gaan nergens heen. Er is te veel conflict. Er ontbreekt visie, leiderschap en oplossingen.

Politici moeten zich meer concentreren op inhoud in plaats van ruzie maken. We hebben voor een klein land enorm veel regeringen en politici. Die geven veel te weinig waar voor hun geld.

Ik vind dat politici zich daarom moeten concentreren op één thema. En daarin dingen veranderen. Dat is voor mij de moderne manier om aan politiek te doen.

Onze Vlaamse ondernemers opnieuw volop steunen

Op de boot van Gert Late Night

De basis van mijn politiek: vrijheid.

Ik ben lid van de liberale partij Open Vld. Dat komt omdat ik vrijheid belangrijk vindt. Iedereen moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij met zijn leven, lichaam en talenten wil doen. Zolang je daar anderen maar niet mee schaadt.

De overheid moet zorgen dat iedereen die vrijheid krijgt. Dus moeten politici langs de ene kant vooral niet te veel verbieden of betuttelen. Langs de andere kant moet de politiek wel ingrijpen om te zorgen dat iedereen van vrijheid kan genieten. Dit is wat de filosoof Isha Berlin omschreef als “positieve en negatieve vrijheid”. 

Daarin past ook het thema waar ik politiek iets in wil veranderen: toegangelijke plaatsen voor iedereen. Want de obstakels op pleinen, stations, gebouwen en andere plaatsen,  hinderen momenteel een grote groep mensen in hun vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Uit ervaring met iemand uit mijn familie weet ik hoe ver die beperking in vrijheid gaat. Daar wil ik dus iets aan doen.

Jongeren in de politiek

Van oktober 2015 tot december 2017 was ik nationaal voorzitter van Jong VLD. Een geweldige periode waarin ik geleerd heb welke dingen ik beter wil maken in de politiek.

Ik moedig iedere jongeren dan ook aan om politiek engagement op te nemen, in welke partij dan ook. Jongeren zijn echt nodig voor een moderne politiek.

Democratie werkt alleen maar door mensen zoals jij

Hoe kan jij helpen?

Wil je jouw verhaal delen? Heb je hulp nodig? Of wil je misschien stage bij mij doen. Laat mij het dan zeker weten!