HLN: “VRT wil net als BBC werk maken van schermgezicht met beperking”

Het Laate Nieuws: “Tijd van ‘ochottekes ‘ is voorbij”: VRT wil net als BBC werk maken van schermgezicht met beperking

TVKrijgt de VRT straks voor het eerst in de Vlaamse tv-geschiedenis een schermgezicht met een beperking? En volgt de Vlaamse omroep zo het grote Britse voorbeeld BBC, waar Lucy Martin ondanks een duidelijke fysieke handicap al jaren het weerbericht presenteert? Volgens CEO Frederik Delaplace wil de VRT er in ieder geval werk van maken.

In Engeland is Lucy Martin al jaren even bekend en populair als Sabine Hagedoren of David Dehenauw bij ons. Ze is als BBC-weervrouw die met één arm door het leven gaat een rolmodel voor personen met een zichtbare handicap en een schoolvoorbeeld van hoe je mensen met een beperking kan integreren in het tv-aanbod. En laat dat laatste nu precies één van de opvallende opdrachten zijn die opgenomen zijn in de nieuwe, zeer lijvige beheersovereenkomst van de VRT voor de periode 2021-2025. De VRT engageert zich immers om de volgende jaren mensen meer “inclusief” – niets of niemand uitsluitend dus – te tonen en niet enkel in functie van hun specifieke handicap, geaardheid, achtergrond…

 

Goede voorbeeld

Op vraag van Open Vld’er Maurits Vande Reyde, die in het Vlaams Parlement al langer op dossiers over mensen met een beperking weegt en wiens zus na een ongeval in een rolstoel zit, bevestigt VRT-CEO Delaplace nu dat de openbare omroep daar effectief werk wil en zal van maken. “We willen niet alleen naar de cijfertjes kijken en zorgen dat we 2% van de schermtijd opnemen voor mensen met een beperking, maar dat ook op een inclusieve manier doen. Dus effectief mensen met een beperking introduceren als schermgezicht. Er zijn trouwens nu al enkele mensen met een niet zichtbare handicap aanwezig op het scherm. Maar ik ondersteun wat een voorbeeldfunctie van een schermgezicht kan betekenen. De VRT wil ook op dit vlak het goede voorbeeld geven, maar waarom zouden de collega’s in de media achterblijven? Het is toch evident dat je mensen met een beperking in de hele mediasector ziet?”

VRT-woordvoerder Bob Vermeir maakt dan weer duidelijk dat de VRT zich al lang inzet voor diversiteit op en achter het scherm. “Een aantal beperkingen zie je evenwel niet bij mensen. Vanwege privacyregels kan je daar ook niet op ingaan. Maar het is duidelijk dat onze CEO duidelijke taal heeft gesproken.”

Program­ma’s als ‘Down the Road’ zijn prima, maar daar mag en moet het niet stoppen.

Maurits Vande Reyde (Open Vld)

Ook mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) bevestigde inmiddels dat het nieuwe streefcijfer voor mensen met een beperking in de VRT-beheersovereenkomst kwaliteitsvol moet worden ingevuld. Hij verwijst daarbij ook expliciet naar de BBC.

“Goed nieuws”, vindt Vande Reyde. “Misschien krijgt de VRT straks dan ook eindelijk een schermgezicht met een beperking. Eén schermgezicht, één opiniemaker, één sportanker, één talking head, één weervrouw met een beperking… is veel meer waard dan duizend keer mensen met een beperking met hun problemen in beeld brengen. Programma’s als ‘Down the Road’ zijn prima, maar daar mag en moet het niet stoppen. In de media heerst er immers vaak een ochottekes, ocharmkes-sfeer bij mensen met een beperking. Tijd dat daar verandering in komt. In elk tv-spelprogramma kunnen we iemand met een beperking steken. We kunnen honderd reportages maken over mensen met een beperking. Dan wordt zo’n streefcijfer snel gehaald. Maar dat wil niet zeggen dat mensen met een handicap zich daardoor vertegenwoordigd voelen in de media. Ik merk dat ook bij mijn zus. Ze willen zich laten zien, niet vanwege hun beperkingen, maar met wat ze wél kunnen. Hun talenten, hun passie, hun autoriteit op bepaalde vlakken tonen. Niet hun beperking.”

Hét voorbeeld: de weervrouw die als kind haar prothese in de speelkoffer stak

In juli 2015 nam Lucy Martin, een vrouw die zonder rechterarm en -hand werd geboren, deel aan een BBC-initiatief waarbij mensen met een handicap en met een passie voor het weer een driedaagse workshop konden volgen. Lucy viel meteen op en mocht beginnen aan een traject als tv-weervrouw. Met succes, zo bleek. Ze werd in Engeland het eerste tv-gezicht met een zichtbare beperking.

“Ik ben geboren met één hand. Ik heb dus nooit anders geweten. Het is de gewoonste zaak van de wereld voor mij. Kinderen zijn altijd eerlijk en dus direct. Ik heb dus vaak de vraag gekregen wat er met mijn hand is gebeurd, maar verder zagen en zien ze me gewoon als Lucy”, vertelt ze. “Natuurlijk heb ik ook de kans gekregen om een prothese te dragen. Of zelfs een bionische arm. Maar zelfs als kind legde ik mijn prothese al steevast weg in een speelgoedkoffer. (lacht)”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van wat ik doe in het parlement en daarbuiten.

7A94A3F1-4175-47C3-96FE-248811409D25

Volg me op Facebook en Twitter