“Zeg, hoe moet ik eigenlijk correct stemmen zondag?”

"Zeg Mau, ik ga voor de eerste keer stemmen. Hoe moet dat eigenlijk?"

Een vraag die ik vaak krijg op Instagram en Facebook.

Ik ga je het zo duidelijk mogelijk uitleggen. Aandachtsspanne van een goudvis en geen tijd voor een lange uitleg? Bekijk dan vlug mijn Instagram story erover.


Waarvoor stemmen we zondag?

 

Op 14 oktober kies je voor twee dingen: de mensen die komende zes jaar jouw gemeente gaan leiden (de lokale gemeenteraadsverkiezingen, bijvoorbeeld in Diest) én wie er in de het bestuur van de provincie komt (bijvoorbeeld Vlaams-Brabant).

Je krijgt dus twee verschillende papieren. Er zijn kandidaten die zowel voor beide verkiezingen opkomen en dus op de twee bladen staan, zoals ik bijvoorbeeld (Diest en Vlaams-Brabant).

De mensen die de meeste stemmen halen zitten daarna in de gemeenteraad (voor de lokale verkiezingen) en de provincieraad (voor de provincieverkiezingen). Zij kiezen vervolgens het bestuur: schepenen en een burgemeester voor lokale verkiezingen, gedeputeerden voor provincie.


 

Wat moet ik meenemen?

Je oproepingskaart (die kreeg je via de post) en je identiteitskaart. En jezelf natuurlijk liefst ook.

Kan je niet gaan stemmen omdat je bijvoorbeeld op reis bent? Dan kan je een volmacht geven aan iemand anders, die in jouw plaats kan stemmen. Meer info daarover vind je hier.


 

Hoe stem ik nu correct?

 

Wel, afhankelijk van waar je woont moet je met de computer stemmen of met potlood en papier. Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit: de manier waarop je correct kunt stemmen is altijd hetzelfde. Het enige verschil is dat je het bij het éne op een scherm krijgt en bij het andere op papier.

Je krijg een stemformulier met verschillende partijen ("lijsten"), zoals je hieronder kan zien voor Diest.

Daarop staan de mensen die je kan kiezen. Ze zijn geordend per partij (lijst). Ik sta bijvoorbeeld op de lijst van Open Diest op plaats nummer 6 (zie lijst nummer 7, helemaal rechts).

Zo ziet een stemformulier uit, zowel op papier als op een computerscherm.

Stel: je wil voor mij stemmen (ha, bedankt!) maar ook nog voor nummer 1, nummer 16 en nummer 21 van Open Diest. Wel: dat kan. Je moet dan gewoon de bolletjes van die personen kleuren. Binnen dezelfde partij mag je zoveel bolletjes kleuren als je wil. Alle kandidaten van Open Diest aanduiden bijvoorbeeld, gaat dus ook.

Stel: je wil voor mij stemmen, maar ook voor iemand van een andere partij (lijst), zoals bijvoorbeeld de nummer 27 van Groen. Ai, dat gaat dus niet. Als je mensen van verschillende partijen aanduidt, dan is je stem ongeldig en telt ze dus niet mee. Je moet dus binnen dezelfde lijst blijven.

Voila, gewoon de mensen aanduiden wie je stem mogen hebben en binnen dezelfde lijst blijven. Easy, toch?


 

Jamaar, wat is dat bolletje bovenaan elke partij?

 

Als je dit bolletje kleurt, geef je een lijststem.

Oei ja, vergeten zeggen: in plaats van op personen te stemmen kan je ook bovenaan het bolletje van de partij kleuren. Dat is wat ze noemen "een lijststem". Je stem gaat dan naar de partij/lijst in plaats van personen. In de praktijk komt het erop neer dat je dan de mensen bovenaan de lijst (plaatsen 1, 2 en soms ook drie) daarmee een extra duwtje geeft. Hun stemmen worden achteraf aangevuld met de lijststemmen.

Een lijststem is er voor wanneer op een partij wil stemmen, maar niet goed weet op welke persoon. Ikzelf ben persoonlijk meer fan van bolletjes bij mensen te kleuren in plaats van zo'n lijststem bovenaan.

En wat als je én het bolletje bovenaan kleurt (lijststem) én ook bolletjes van mensen? Dan tellen de voorkeurstemmen (de personen dus).


 

Ik wil eigenlijk helemaal op niemand stemmen, allemaal zakkenvullers!

Je kan ook blanco stemmen. Dan gaat je stem naar niemand. Met andere woorden: met een blanco of ongeldige stem gebeurt gewoon niets.

Hetzelfde resultaat krijg je als je ongeldig stemt, bijvoorbeeld door alle bolletjes op het blad te kleuren of een gigantische penis te schetsen. Blanco en ongeldig stemmen zorgt er dus eigenlijk voor dat jouw stem niets te zeggen had.

Eneuh, hoe maak ik een goede keuze? Daar vertelde ik eerder dit over.

 

Nog meer weten?

 

Bekijk mijn Instagram-story voor meer voorbeelden.

Hier wat nuttige video's:

Hoe moet je stemmen?

🗳️ Binnen een week gaan we stemmen!Maar hoe doe je dat? Wat moet, wat mag, wat mag niet? 🤔Lees meer 👇https://nws.vrt.be/hoestemmen

Geplaatst door VRT NWS Politiek op Zondag 7 oktober 2018

Waarom je niet op de burgemeester van Samson en Gert kan stemmen

Mag ik zomaar stemmen op wie ik wil? Kan ik meerdere partijen aanduiden? Of hoe werkt dat precies? Veel vragen, maar één antwoord: Hannah Eeckhout! De hele video kan je bekijken op 👉🏻https://bit.ly/2OfrAv0

Geplaatst door MNM.be op Dinsdag 9 oktober 2018

Op de boot van Gert Late Night

Gisteren bezoekje op de boot van Gert Late Night over originele politieke campagnes.

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Woensdag 26 september 2018

Pano-reportage over Schild en Vrienden.

Fameus gedegouteerd door Pano-reportage over Schild en Vriend. Lachen met stervende baby’s. Vrouwen en mensen met andere huidskleur als vuil behandelen. Dromen van geweld. En dan de mond vol hebben over onze waarden? Bah.Ik moest er even dit over kwijt. Laat ons met z'n allen duidelijk maken dat dit nooit ons Vlaanderen is.👊

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Donderdag 6 september 2018

Dit is wat toegankelijkheid betekent in het dagelijkse leven voor veel mensen.

Met mijn zus op pad om de toegankelijkheid in Diest uit testen.Toegankelijkheid is een verhaal van vaak kleine dingen. Kleine dingen waar beter over nagedacht kan worden. Delen mag👍.

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Zondag 30 september 2018

Drie meest onfaire belastingen voor singles

Dit zijn de drie meest onfaire belastingen voor singles. Als single betaal je dikwijls meer belastingen en dat is niet logisch. Single of koppel: zou niets mogen uitmaken. Deel en like gerust als je dat ook vind👍. De volledige video (9min) -> http://bit.ly/2BHlGvb

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Woensdag 21 februari 2018

Ik heb blijkbaar de politieke toekomst kunnen voorspellen in 2016🙌Drie nieuwe voorspellingen voor dit jaar.

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Donderdag 4 januari 2018