Dit maken mensen in een rolstoel elke dag mee.

Met mijn zus op pad om de toegankelijkheid in Diest uit testen.

Toegankelijkheid is een verhaal van vaak kleine dingen. Kleine dingen waar beter over nagedacht kan worden. Delen mag👍.

Dit is wat toegankelijkheid betekent in het dagelijkse leven voor veel mensen.

Met mijn zus op pad om de toegankelijkheid in Diest uit testen.Toegankelijkheid is een verhaal van vaak kleine dingen. Kleine dingen waar beter over nagedacht kan worden. Delen mag👍.

Geplaatst door Maurits Vande Reyde op Zondag 30 september 2018


Zijn onze steden en gemeenten toegankelijk voor minder mobiele mensen? Ik deed de test met zijn zus Isaura.

Zoals in zoveel steden kwamen we in zo goed als elke straat in het centrum wel grote en kleine hindernissen tegen. Slecht aangelegde kasseien, steile trappen bij een gloednieuw wandelpad langs het water of extreem hellende stoepen in de winkelstraat: het zijn maar een paar voorbeelden. Dat zijn ongemakken die je als mobiele persoon niet ziet. Ze zijn niet enkel voor mensen in een rolstoel een grote hindernis, ook voor bijvoorbeeld ouders met een kinderwagen of mensen die moeilijk te been zijn.

Dit is een thema bij uitstek waar lokaal beleid het verschil kan maken. Wij gingen nu door Diest, maar overal in Vlaanderen kom je hetzelfde tegen Er is meer visie en besef nodig over over wat toegankelijkheid betekent. In Scandinavische landen bijvoorbeeld is ‘universeel ontwerp’ ingeburgerd in lokaal beleid. Daar kijken ze voor de aanvang van bouwwerken of alles toegankelijk ontworpen is voor iedereen. Veel beter dan achteraf halfslachtige en dure aanpassingen te doen.

Universeel ontwerp moet dan ook doordringen in lokale besturen. Openbare gebouwen moeten nu al een toegankelijkheidstoets doorstaan, maar die is eerder formeel en schiet in de praktijk vaak te kort. Bij openbare werken zoals stoepen en pleinen is er al helemaal te weinig aandacht voor toegankelijkheid. Niet enkel voor minder mobiele personen, ook slechtzienden en mensen die minder horen mensen ondervinden hindernissen die relatief makkelijk te vermijden zijn.