“Zeg, op wie moet ik stemmen?”

"Zeg Mau, ik ga voor de eerste keer stemmen en heb echt geen idee voor wie of wat. Hoe maak ik de beste keuze?"

Dat is de vraag die ik zowat het meest krijg op Instagram en Facebook.

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen: "Stem gewoon op mij!", maar zo werkt het natuurlijk niet.  Mijn eerste raad is namelijk:

 


 

Laat niemand - politici, ouders, leerkrachten en vooral mij niet - je ooit zeggen op wie je moet stemmen. Je stemt voor de eerste keer. Het laatste wat je nodig hebt, is iemand die jou komt zeggen op wie je moet stemmen.

Dat beslis je helemaal zelf.


 

Maar hoe maak je dan een goede keuze? Je gaat rekening moeten houden met twee dingen: de partij en de persoon waar je op stemt.

Partijen - zoals Groen, Open Vld, CD&V, ... - zijn een verzameling van politici. Partijen delen een aantal dingen die voor dat clubje politici belangrijk is. Mijn partij - Open Vld- hecht bijvoorbeeld heel veel belang aan vrijheid, lage belastingen en genoeg gelijkwaardige kansen voor mensen die het moeilijk hebben.


 

Check de websites van partijen. Kijk naar concrete standpunten. Doorblader even hun Facebook posts. Kies een partij die de dingen uitdraagt waar jij je goed bij voelt.


 

Het allerbelangrijkste blijven echter de personen waar je op stemt. Zij gaan het uiteindelijk voor jou moeten doen. Er zijn heel wat politici die goed werk leveren. Het echt goed menen. Helaas zijn er ook wat die er de kantjes vanaf lopen eens ze genoeg stemmen binnen hebben. Kies dus iemand waarin jij vertrouwen hebt dat hij of zij het goed gaat doen. Echte zekerheid heb je nooit, maar je kan wel een goed beeld krijgen.

 


 

Volg tijdens de weken voor de verkiezingen zoveel mogelijk kandidaten in jouw gemeente en provincie. Personen die veel moeite doen op hun Facebook, Instagram en andere sociale media om jou te overtuigen. Stuur ze een vraag: als ze erop antwoorden weet je alvast dat ze moeite oden. Zij zijn doorgaans ook de mensen die het achteraf goed gaan doen.


 

En vooral: volg je eigen gevoel. De kans is groot dat dat juist zit. Succes!